زعفران خراسان

زعفران خراسان

زعفران خراسان

زعفران خراسان

 

زعفران خراسان بهترین نمونه زعفرانی است که در بازار ایران و حتی جهان عرضه می گردد . این گیاه که از دسته زنبق است و به صورت یک ادویه برای مصرف خانگی استفاده می شود می تواند به عنوان یک گیاه دارویی نیز استفاده گردد.

درخراسان به علت تنوع منطقه آب و هوایی زعفران بیشترین صادر کننده این محصول می باشد و زعفران خراسان در رتبه اول برای صادرات قرار گرفته است.

زعفران خراسان به سه نوع دسته ، سر گل و پوشال در بازار عرضه می گردد.

که این سه نوع را می توان از روی قسمتهایی که درآن به کار رفته به راحتی تشخیص داد به طوری که در زعفران که به صورت دسته عرضه می شود تمام گل زعفران که شامل کلاله وتمام ساقه می باشد استفاده می شود.

اما در زعفرانی که به صورت سرگل عرضه می گردد تنها قسمت اصلی که کلاله است قرار دارد. و در زعفرانی که بصورت پوشال عرضه می گردد کلاله و تنها قسمت کمی از ساقه آن قرار دارد.

تشخیص زعفران مرغوب و غیر مرغوب یا تقلبی در زعفران خراسان را می توان با چند روش قابل تشخیص است و به علت اینکه زعفران تقلبی در بازار به وفور عرضه می شود دانستن این نکات لازم و ضروری است:

  1. سرشاخه کلاله زعفران بهترین و ساده ترین روش برای تشخیص اینکه زعفران اصلی است زیرا شکل ظاهری سرشاخه های کلاله زعفران به صورت سه شاخه بوده و قسمت بالای آن شیپوری می باشد که هرچه پایین‌تر می‌آید باریک‌تر می‌شود.
  2. دومین راه برای تشخیص زعفران اصل و تقلبی رنگ کلاله زعفران است که چنانچه کلاله بسیار براق باشد این زعفران تقلبی است .
  3. روش تشخیص سوم و تمایز دادن زعفران اصلی از تقلبی این است که در شکل و انحنا پرچم زعفران دقت کنیم که پرچم زعفران دارای یک انحنا می باشد .
  4. استفاده از شعله گاز برای تشخیص زعفران تقلبی به این صورت است که اگر زعفران خالص را روی شعله قرار دهیم رنگ ان به بنفش و یا نارنجی تغییر می کند اما زعفران تقلبی رنگش زرد می شود.
  5. روش پنج تشخیص که باز هم با تغییرات زعفران می توان متوجه ان شد این است که زعفران را اگر بین کاغذ له کنیم نباید لکه چربی برجای بماند در غیر این صورت زعفران تقلبی است.
  6. تشخیص زعفران اصلی و تقلبی با استفاده از بنزین که اگر تار زعفران را در بنزین بیندازیم نباید رنگ بزنین را رنگین کند.
  7. اگر تار زعفران را در یک لیوان آب جوش بیندازیم بعد از حدود ۵ دقیقه رنگ تارهای ان نباید تغییر کند و اگر سفید شود زعفران تقلبی است .
  8. و اخرین راه تشخیص با استفاده از رنگ ، بو و مزه زعفران است . و باید توجه داشت که زعفران اصلی کمی تلخ ولی بوی مطبوع و کمی تند دارد.


مصرف دارویی زعفران خراسان

زعفران خراسان علاوه بر اینکه در مصارف خانگی و جزء جدا نشدنی آشپزخانه ایرانی محسوب می شود دارای خواص درمانی نیز می باشد. اما باید توجه داشت که در مقابل این خواص درمانی، استفاده زیاده از حد این گیاه ممکن است مضر اتی داشته باشد که باید در میزان مصرفی و روزانه آن دقت کرد.

مصرف روزانه چه در مصارف خانگی و چه درمانی آن متفاوت است که می توان گفت زعفران را باید حداکثر تا روزی یک دهم گرم برای افراد بالغ مصرف شود و اما در مصارف دارویی مقدار مصرف مجاز ان حداکثر یک گرم است . که مصرف بالاتر از این حد مجاز در هردو نوع مصرف باعث کاهش فشار خون و رقیق شدن بیش از حد خون می گردد که ممکنه عوارضی مثل خونریزی های بینی و یا رحمی را به دنبال داشته باشد و نیز مصرف بیش از حد این گیاه در خانمهای باردار باعث سقط جنین می گردد.

اما خواص این گیاه که آن را در زمره داروهای گیاهی قرار داده است :

از این گیاه برای درمان سرفه، سرماخوردگی، بیماری های معده، بی خوابی، خونریزی رحمی و بیماری های قلبی و نفخ و … استفاده می شود.

زعفران سرشار از ویتامین های C، B6 و B12 و سرشار از آهن ، پتاسیم ومنگنزمی باشد که در بین این ها منگنز برای تنظیم قند خون بسیار مفید است و نیز باعث بهبود سوخت و ساز بدن می شود.

می توان گفت اکثر خواص دارویی این ادویه به دلیل وجود کاروتنوئید ها و آنتی اکسیدان های موجود درآن است.

عصاره زعفران می تواند باعث مهار رشد تومور های مختلف شود و می تواند در مواردی به عنوان داروی ضد سرطان مورد استفاده قرار گیرد.

خواص ضد افسردگی و تقویت حافظه نیز یکی از خواص درمانی زعفران به حساب می آید.

اخبار مرتبط

  •   نوشته شده توسط :  
  •   دسنه مطلب :   اخبار
  •   تاریخ انتشار :  ۱۳۹۶/۱۲/۰۱