کشمش مزده
کشمش مزده
مزده نام روستایی کوچک و باصفا در شهر خلیل اباد کاشمر است.کاشمر اگرچه در کویر واقع شده اما به دلیل قرار گرفتن روستای مزده در کوهپایه و داشتن آب و زمینهای قابل توجه حاصل خیز دارای کشاورزی مناسبی است. مزدم زحمت کش این روستا با ایجاد باغات فراوان انگور و زمینهای زعفران از درامد مناسب تری نسبت به روستاهای مجاور خود برخوردارند. روستای مزده با نام کشمش خوش طعم و رنگ خود شهرت فراوان دارد.شرکت صادرات ترشیز با توجه به کیفیت این کشمش اقدام به صادرات این نوع کشمش مرغوب نموده است.
انگور مزده:
انگور مزده اغلب از نوع بیدانه هست و درحدود 25درصد ان را برای تازه خوری میفروشند و بقیه به کشمش تبدیل میشود. انگور عسگری مزده بسیار شیرین و خوشمزه است.
کشمش مزده:
مزده دارای انواع کشمش سبز قلمی و کشمش زرد است.این کشمشها با نام کشمش کاشمر شهرت یافتهاند چرا که از دیرباز شرکتهای صادراتی شهر کاشمر به شغل صادرات کشمش سبز قلمی و کشمش زرد طلایی مشغولند.اگر چه تقریبا میتوان گفت همهء روستاهای کاشمر باغات انگور دارند اما نام برخی روستاهای آن بیشتر زبانزد مردم کاشمر و خراسان است.
تهیه کشمش مزده:
از دیرباز هنگام سفر به کاشمر و گذر از کنار باغات خانههای گلی مشبکی مشاهده میشود. این خانههای گلی که به تعداد زیادی درهر روستایی وجود دارد،برای تهیه کشمش استفاده میشود. کشاورزان قبل از رسیدن کامل انگور دیگر به آن درختهایی که انگورشان قابل خوردن است آب نمیدهند و به اصطلاح باغ را از آب میاندازند.این کار باعث میشود انگور ضمن شیرینتر شدن، هنگام خشک شدن ترک نیندازد. انگورهای کاملا شیرین شده را از باغ به همان خانههای مشبک انتقال میدهند و پس از جدا سازی دانههای پوسیده و له شده، آن را روی طنابهایی پهن میکنند.سپس با استفاده از پنکههایی که رو به انگورها قرار گرفته است چند روز مداوم باد تولید میکنند تا آب اضافه دانهها گرفته شود. بعد از آن پنکهها را خاموش میکنند تا کشمش کاملا خشک شود.
کشمش دودی: اگر در همان مراحل تولید کشمش سبز قلمی کشاورزان در اتاق گوگرد دود کنند،کشمش کمی زردتر خواهد بود.
کشمش تیزابی: کشمش تیزابی زردرنگ است.خوشه انگور را در مقدار معینی اب و تیزاب فرو میبرند و در افتاب خشک میکنند. رنگ کشمش زردطلایی زیبایی خواهد بود. اگر در تهیهء این کشمش سهل انگاری شود ممکن است اسیب جدی به مصرف کننده برسد. بنابراین لازم است انواع کشمش و خصوصا کشمش پلویی قبل از مصرف خوب شسته شود.